projectmanagement + ontwerpwedstrijd

Op het voormalige terrein van de kruitfabriek in Muiden ontstaat de nieuwe woonwijk 'De Krijgsman'. Voor een veilige ontsluting van deze wijk realiseert de gemeente Gooise Meren drie verkeersbruggen over de Muidertrekvaart; een brug voor autoverkeer en twee voor fietsers en voetgangers.

Het ontwerp van de brug is aanbesteed met een rpijsvraag. Architect Syb van Breda tekende voor het winnende ontwerp. De drie bruggen zijn een moderne versie van de militaire Bailey-brug. Inspriratie zijn de historische locatie van de kruitfabriek en het snel kunnen verwijderen van het uitneembare middenstuk van de brug. Hierdoor is de incidentele doorvaart voor woonboten of schepen met een hoge mast gewaarborgd.

brug krijgsman 460

Voor de weg zal een nieuwe onderdoorgang worden gebouwd onder de bestaande spoorlijn Haarlem – Leiden. Aan de noordzijde zal een fietsbrug worden gebouwd over de Haarlemmertrekvaart en aan de westzijde een nieuwe brug over de Leidsevaart die de Noordelijke Randweg Voorhout met een turborotonde aansluit op de bestaande N444. De strook tussen de Noordelijke Randweg Voorhout en de Haarlemmertrekvaart zal over de gehele lengte worden ingericht als ecologische verbindingszone met bos, riet, biezenvegetatie en water.

De rol van SD+P

Integrale projectleiding
De projectleider van SD+P stuurt het gemeentelijke projectteam vanaf de voorbereiding, aanbetseding tot en met de realisatie aan. 

Kenmerken van dit project

Opdrachtgever

Gemeente Gooise Meren

Scope
  • Twee bruggen voor fietsers en voetgangers
  • Een brug voor autoverkeer
Planning

2019 - 2020

Budget

€ 

Bijzonderheden
  • Ontwerpwedstrijd voor vormgeving
  • Historische omgeving
  • Snelle doorlooptijd voor ontwikkeling woonwijk
  • Tijdelijke brug voro borgen bereikbaarheid