kwaliteit + duurzame materialen

maatregelen kantoor 100x100pxBij de bouw en inrichting van ons kantoor in Nieuw-Vennep, waar we sinds 2008 zijn gehuisvest, is veel aandacht is besteed aan materiaalgebruik met een lage milieubelasting. Het gebouw heeft een betongevel en al het toegepaste hout heeft een FSC keurmerk. Bij het ontwerp is uitgegaan van een hogere isolatiewaarde (Rc=3,5 (m2•K)/W) dan door het bouwbesluit is voorgeschreven (Rc=2,5 (m2•K)/W). Deze goed geïsoleerde betongevel zorgt bovendien voor warmteaccumulatie, waardoor het binnenklimaat minder gevoelig is voor temperatuurswisselingen en er minder energie nodig is voor het in stand houden van een goed binnenklimaat.

De klimaatinstallatie bestaat uit een energie-efficiënt VRV-systeem voorzien van een warmte terugwinsysteem. Alle kamers zijn individueel te verwarmen en/of te koelen en er wordt geen energie gebruikt als de kamer niet bezet is. Daardoor wordt in de winter uit de ruimtes aan de zonkant warmte onttrokken en gebruikt om de ruimtes aan de schaduwkant te verwarmen. Door per kamer individueel te openen ramen en de klimaatinstallatie uit te schakelen, kan in elke ruimte een voor de medewerkers op die kamer prettig werkklimaat worden gecreëerd. Daarnaast is de luchtverversingsinstallatie voorzien van een warmteterugwininstallatie.

De kozijnen en puien zijn voorzien van HR++ glas met in de winter extra warmtestraling. In de zomer wordt de straling met zonwering buiten gehouden zodat aanvullende koeling minimaal is. In het gebouw wordt geen gas gebruikt en wordt groene stroom ingekocht.

Hoewel bij een kantoor van een dergelijke omvang niet echt gebruikelijk, is een doucheruimte aanwezig om medewerkers die op de fiets naar het werk komen, de gelegenheid te bieden om zich te douchen en om te kleden. Bij de hemelwaterafvoer is het dakvlak afgekoppeld en loost direct op de watergang en voor de bouw van het pand is een deel van de watergang aangepast en is een natuurvriendelijke oever aangelegd.

De verlichting is zodanig geschakeld dat deze per ruimte is in te schakelen en daar waar mogelijk met bewegingssensors in- en uitschakelt, zodat als een ruimte niet wordt gebruikt, het licht niet onnodig blijft branden.

bamboe 460x100px

Voor de inrichting is bewust gekozen voor het grotendeels toepassen van een parketvloer van bamboe en ook een deel van het meubilair is van bamboe gemaakt. Bamboe is een grassoort die op beheerde plantages wordt verbouwd en elke vijf jaar kan worden geoogst zonder dat de omvang van het bos afneemt. In het groeiseizoen kan bamboe met wel 30 tot 50 cm per dag groeien. De gebruikte bamboesoorten zijn ook niet geschikt als voer voor de pandabeer. Het bamboe is behandeld met een milieuvriendelijke olie en ook voor het onderhoud worden geen chemische schoonmaakmiddelen gebruikt.